Cum arată o casă de la 1900, după 8 ani de șantier și eforturi în păstrarea elementelor originare (2024)

Opt ani a durat consolidarea și renovarea unei case din Craiova, cu perioade de pauză cauzate de costurile șantierului și cu zeci de planuri schimbate pe parcurs. În momentul achiziției, casa, veche de 120 ani, se afla într-o stare avansată de degradare, cu grinzi de lemn avariate la capete, tâmplărie complet distrusă și infiltrații de apă la demisol. Proprietarii au reușit să păstreze majoritatea elementor originale de arhitectură ce definesc fațada. Interiorul adaptează însă moștenirea istorică a clădirii unui stil de viață contemporan.

Casa se află aproape de centrul orașului, în vechea mahala creată în jurul bisericii Sf. Gheorghe Nou, pe o stradă care și-a păstrat, în mare măsură, farmecul de altădată. A fost construită în anul 1900 de o antrepriză italiană. Este o clădire în stil academist beauxarts, cu elemente neoclasice, des întâlnite în arhitectura Craiovei la începutul secolului XX. Casa este organizată pe trei niveluri (demisol, parter înalt și pod locuibil), având o amprentă la sol de 80 metri pătrați. Încăperile nu sunt foarte spațioase, dar compensează prin înălțime, așa că depozitările au fost organizate, în general, pe verticală, cu ajutorul soluțiilor custom-made. Proprietarii au refuzat să extindă spațiul construit pentru a păstra cât mai amplă, zona de grădină, preferând să locuiască sustenabil.

Consolidarea și renovarea casei au însemnat un șantier lung și costisitor

În momentul achiziției, casa se afla într-o stare avansată de degradare. Fusese folosită, în ultimii ani, ca sediu de firmă și își pierduse aspectul nobil în interior. Biroul de Arhitectură Metropolitană din Craiova (BAM), fondat de arhitecta Mihaela Steiner, s-a ocupat de salvarea clădirii și de transformarea ei ulterioară. Șantierul a fost complex și anevoios, și a durat aproape opt ani, cu întreruperi. Echipa a consolidat complet structura casei prin cămășuirea pereților interiori cu beton armat și realizarea unor planșee, tot din beton. Au făcut lucrări de subzidire, de hidroizolare a demisolului casei și au realizat un sistem de drenaj al apelor pluviale.

La nivelul exteriorului au fost necesare intervenții complexe prin refacerea tencuielii, a cornișelor și a brâielor de pe fațade. Un element nou de arhitectură este scara metalică exterioară care realizează accesul către pod. Și în interior există o scară metalică, folosită pentru a conecta demisolul cu zona de parter.

Bucătăria și diningul, distribuite la demisol

Structura funcțională a casei este neconvențională. Se intră în parter printr-un hol de mici dimensiuni pe care l-au punctat cu o sculptură și un altar, fiecare dintre ele realizare de artiști români. Pe stânga a fost amplasată o baie generoasă, iar pe partea dreaptă sunt organizate dormitoarele, unul matrimonial și două dormitoare în oglindă ale copiilor, marcate de uși din lemn masiv, încadrate într-o boiserie simetrică în zona de living.

Aici este si scara interioară care dă acces în demisol, unde sunt bucătăria și dining-ul. Demisolul este iluminat natural indirect printr-o curte engleză și prin zona de acces exterior secundar care duce direct în grădină. Restul zonelor din demisol sunt tehnice sau de depozitare.

Podul casei oferă vedere panoramică asupra orașului

Podul casei de la 1900 este organizat ca un studio de sine stătător, având baie proprie și acces exterior, prin intermediul scării metalice. A fost gândit ca un spațiu de joacă și studiu, dar poate să găzduiască, la nevoie, și oaspeti. Zonele joase din pod au fost exploatate pentru depozitare, lucru ce a permis o amenajare minimalistă și aerisită la parter. Punctul forte al acestui spațiu este, însă, priveliștea. Fiind construită în cea mai înaltă zonă a Craiovei, casa oferă o încântătoare vedere panoramică asupra orașului.

„S-a dorit salvarea clădirii de la 1900, dar și adaptarea ei la un stil de viață contemporan. Atmosfera nostalgică nu caracterizează noii proprietari, astfel că spațiile trebuiau să rămână actuale și să inspire locatarii să se hrănească cu frumos, păstrând confortul”, argumentează arhitecta Mihaela Steiner, cea care a coordonat proiectul de renovare a casei. „De cele mai multe ori, clădirile istorice sunt reabilitate într-un stil sufocant cu piese de mobilier de epocă și candelabre masive, deși proprietarii conduc mașini electrice și ascultă muzică pop sau electronică. Am refăcut planurile de amenajare de câteva zeci de ori pe parcursul lucrărilor pentru că în opt ani oamenii evoluează și cerințele lor se schimbă. Actuala formulă de design le reprezintă întru totul pasiunile și stilul de viață”.

Fațada păstrează elementele originale de arhitectură

Multe elemente de arhitectură au fost salvate sau refăcute cât mai fidel cu originalul, deși, în momentul achiziției, casa se afla într-o avansată stare de degradare. Proprietarii și-au dorit, iar echipa de arhitecți a reușit să păstreze stucaturile de cărămidă arsă care marchează ferestrele parterului. Au recondiționat și ușa masivă din lemn de stejar, dar nu au mai putut face nimic pentru tâmplărie, care era complet distrusă în momentul achiziției casei. În interior, au înclouit grinzile din lemn, și ele avariate de trecerea timpului, cu planșee de beton. Acest lucru a dus la crearea unor spații mai ample.

Lucrările de artă contemporană, rol important în atmosfera interioară

În ceea ce privește stilul de amenajare interioară, casa păstrează un aer urban prin juxtapunerea straturilor istorice cu cele ultracontemporane. Decorul a ținut cont exclusiv de stilul proprietarilor, mixând piese de design iconice cu unele comerciale, într-un stil eclectic temperat.

„Beneficiarii au multe pasiuni care au ghidat direcția de amenajare a interiorului. Sunt iubitori de arte, lectură, natură, biologie. Petrec mult timp în familie, călătoresc”, spune arhitecta Mihaela Steiner. „Proprietarul avea interesul în zona artei contemporane de mai mulți ani. Nu începuse însă alte colecții în afară de colecția de fluturi și insecte din podul casei și cea de cărți ilustrate și enciclopedii pentru copii. Pereții casei au fost intenționat păstrați albi precum cei originali cu intenția de a primi ulterior lucrări de artă. În acest fel, spațiile urmau să fie într-o continuă transformare, să rămână vii și să reflecte evoluția locuitorilor prin evoluția colecției. Arta transformă locul în care ajunge, iar locul transformă oamenii. Aceasta a fost premisa de la care am plecat”, crede arhitecta.

Colecția include doar artiști contemporani precum Andreea Lorena Bojenoiu (ALB), Horia Damian, Jean David, Florina Drăguș, Marin Gherasim, Teodor Graur, Christian Jankowski, Daria Koltsova, Robert Pal Koteles, Andreea Medar, Andrei Nacu, Tara von Neudorf, Jules Perahim, SABA (Silvia Amancei Bogdan Armanu), Mihai Sârbulescu, Gaspar Szilard, Miki Trifan sau Marian Zidaru.

Majoritatea pieselor iconice sunt de la Zoiss Home Design. Acestea au fost mixate cu piese custom made (la Mediapharm) sau din mass market (Zara Home, Ikea).

Gardul către stradă, refăcut cu panouri de fier forjat de la 1900

Construită pe un teren cu pantă accentuată, casa se bucură de o curte cu dimenisuni generoase. Incinta a fost sistematizată prin terasare și amplasarea unor ziduri de sprijin. Gardul de la stradă a fost refăcut din căramidă plină adusă din Italia, folosită la reabilitarea clădirilor istorice. Interesant este că împrejmuirea nou construită include panourile originale de fier forjat. Elementele, cu o vechime de peste un secol, au fost recuperate, recondiționate și refolosite ulterior. Pentru amenajarea peisagistică de inspiratie perenialistică, BAM a colaborat cu Poteca Studio în faza de proiectare.

Tips&tricks pentru amenajare de la Mihaela Steiner

  • Stabilește de la bun început o ierarhie a lucrurilor pe care ți le dorești. Gândește-te de ce fel de funcțiuni ai nevoie și ce stil de amenajare caracterizează modul tău de viață. Desigur, trebuie să ții cont și bugetul de care dispui. În unele privințe este posibil să faci compromisuri, de aceea ierarhia este importantă.
  • Uită de decoruri, fie că sunt finisaje decorative ale pereților, fie că sunt tablouri sau decorațiuni de serie. Investește acel buget în lucrări de artă care îți vor hrăni sufletul. Dacă alegi să le cumperi de la un galerist de încredere, le poți ulterior valorifica dacă nu mai rezonezi cu ele. Poți cumpăra altele care să reflecte evoluția ta.
  • Alege piese atemporale, iconice care să puncteze fiecare spațiu important al casei tale. Mixează-le cu piese simple, mai accesibile, de serie sau custom made.
  • Alege să locuiești în spații cu înălțime mare. Uită de prejudecata ca acestea se încălzesc greu. Bucură-te de înălțimea lor, utilizând depozitări înalte cu o amprentă mică la sol. Este un detaliu care te va ajuta să ai o casă aerisită. Utilizează candelabre în locul plafonierelor.
  • Dacă îți plac hainele din materiale naturale cu croi smart, de ce să nu alegi pentru locuința ta, tot piese din materiale naturale cu o linie de design smart? Dăcă îți plac mașinile electrice, de ce să nu locuiești sustenabil, utilizând sisteme de ventilație performante, panouri solare și fotovoltaice, electrocasnice smart? Dacă mergi la festivaluri de muzică electronică, de ce să nu alegi materiale inovatoare pentru casa ta si sa nu alegi piese de design ultracontemporan? Lasă casa ta să vorbească despre tine și să te inspire pe tine și familia ta să deveniți cea mai bună versiune a voastră.

Foto: Sabin Prodan (Trying to do art)

Cum arată o casă de la 1900, după 8 ani de șantier și eforturi în păstrarea elementelor originare (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5888

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.