Franjestaart (Myotis nattereri) | Beschermde natuur in Nederland (2024)


Kenmerken

De franjestaart (Myotis nattereri, familie Vespertilionidae) is een middelgrote vleermuis met een lengte tot circa 5,5 cm, een gewicht van 5 tot 12 gram en betrekkelijk brede vleugels met een spanwijdte van 23 tot 28 cm. Ze heeft relatief grote, lichte tot roze oren met een lange, lancetvormige tragus (het oorklepje dat voorkomt dat tijdens de vlucht lucht in de oren suist). De soort is herkenbaar aan een lange losse vacht, met een donkere bruingrijze bovenzijde en een zeer lichte, witgrijze onderkant die duidelijk tegen de bovenzijde afsteekt. De franjestaart kan verward worden met de Bechstein’s vleermuis (M. bechsteini), maar deze heeft nog langere oren en een in verhouding wat kortere tragus (oorklepje). Vlieggedrag en echolocatie (signaal op batdetector) in de typische jachtvlucht zijn alleen met ervaring eenduidig te determineren.

Ecologie

De franjestaart is een soort van half open tot zeer dicht bos en kleinschalig, gesloten landschap. Ze jaagt in een wendbare vlucht, met veel bochten en uitvallen dicht op of door de vegetatie. Ze wordt vaak in of bij relatief waterrijk, vochtig (loof)bos gevonden en jaagt daar in lanen, tussen en door de boomkronen, boven en rondom vijvers, grachten en beken en in open broekbos. Ze is in staat haar prooi in zeer dichte vegetatie te vangen. De franjestaart wordt in de zomer in Nederland vooral in spleten, scheuren en spechtengaten in bomen aangetroffen. Voorts zijn er enkele waarnemingen van zolders en schuren. Buiten Nederland wordt ze veel in spleten in de balken van zolders en schuren (met vee) aangetroffen, in spleten achter hout en in nest- of vleermuiskasten. Kraamkolonies bereiken groottes van 80 tot soms wel 200 dieren. Een dergelijke sociale groep van verwante vrouwtjes leeft het merendeel van de tijd in kleinere groepjes, verspreid over een samenhangend netwerk van verblijfplaatsen, waartussen voortdurend verhuisd wordt. Al na enkele dagen worden ook de jongen mee verhuisd. De homerange is relatief klein. De verschillende groepen opereren binnen een straal van 10 km, waarbij op vliegroutes begeleidende vegetatie zeer strikt wordt gevolgd. Als winterverblijf zijn vooral onderaardse locaties bekend zoals grotten, kalksteengroeven, bunkers, forten, vestingwerken, oude steenfabrieken, ijs- en kasteelkelders. In het buitenland zijn ook wel eens overwinterende franjestaarten gevonden in boomholten. In de herfst (september) en in het voorjaar (half maart) worden sommige winterverblijven gebruikt als ‘zwermlocatie’. Tijdens deze fasen kunnen grote zwermen jonge mannetjes, maar ook gemengde groepen van vrouwtjes en volwassen mannetjes bij de ingangen en in de verblijven worden waargenomen. Hier vindt de paring plaatsvindt. De franjestaart is een vrij stabiele slaper, hoewel de dieren regelmatig wakker worden. De franjestaart is een standvleermuis, waarvan afstanden tot 185 km tussen zomer- en wintergebieden bekend zijn.

Verspreiding

De franjestaart komt in vrijwel heel Europa voor van Schotland en Zuid-Zweden en de Baltische Staten in het noorden tot in Spanje, Italië, de Balkan, Griekenland en de noordkust van Afrika in het zuiden. Oostelijk wordt zij aangetroffen tot ver in Rusland. In het zuiden van Europa zijn de waarnemingen verspreid en schaars.
Nederland ligt centraal in het verspreidingsgebied, maar de soort is hier desondanks relatief zeldzaam. De franjestaart vertoont in de winter een binding met de duingebieden, de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe (hogere zandgronden), en in de zomer een duidelijke binding met bos op de hogere zandgronden. Buiten de winterverblijven is de verspreiding onvoldoende bekend. De populatie in ons land wordt geschat op 6.000 tot 8.000 dieren. Betrouwbare schattingen van de Europese populatie zijn niet bekend.

Bescherming

Na een scherpe afname van de aantallen overwinterende dieren tot in de jaren negentig van de vorige eeuw, is de trend nu weer duidelijk positief. Voor behoud van de soort is bescherming van de verblijfplaatsen in bosgebieden van belang. Hierbij telt vooral het behoud van gesloten tot halfopen bosrijk, waterrijk landschap. Verder moeten onverlichte aaneengesloten lijnvormige elementen als verbindingsroutes beschikbaar zijn. Onzorgvuldig kappen van bos en de renovatie van oude boerderijen vormen een risico voor de franjestaart. Verder is deze vleermuis een soort die zowel bij de verblijfplaatsen, als op de vliegroute in de avond en in de jachtgebieden gevoelig is voor verstoring door licht.

Bronnen

Deskundigheid

Deskundigen aangewezen op grond van artikel III, lid, 5 van de Overeenkomst voor de Bescherming van Populaties van Europese Vleermuizen (Bats Agreement). Zoogdiervereniging. Regionale Vleermuiswerkgroepen.

Literatuur
  • Limpens, H., K. Mostert & W. Bongers (red.), 1997. Atlas van de Nederlandse vleermuizen. 2e druk. KNNV Uitgeverij, Utrecht.
  • Limpens, H.J.G.A., 2002 2005. Cursusmaterialen t.b.v. de cursus "vleermuizen en planologie". Zoogdiervereniging VZZ / Eco Consult & Project Management.
  • Limpens, H.J.G.A., P.Twisk & G. Veenbaas, 2004. Met vleermuizen overweg. Brochure over vleermuizen en de wijze waarop bij planning, aanleg, reconstructie en beheer van wegen praktische invulling kan worden gegeven aan de wettelijke zorgplicht voor vleermuizen. Uitgave Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Dienst Wegen Waterbouwkunde, Delft, en de Zoogdiervereniging, Arnhem. 24 pp.
  • Lina, P.H.C. & G. van Ommering, 1994. Rode lijst van bedreigde en kwestbare zoogdieren in Nederland. Toelichting op de Rode Lijst. Rapport IKC natuurbeheer nr. 12.
Websites

Franjestaart (Myotis nattereri) | Beschermde natuur in Nederland (2024)

FAQs

Heeft vleermuis staart? ›

Bij de meeste Europese vleermuizen is de staart helemaal opgenomen in de vlieghuid. De uitzondering hierop is de Europese Bulvleermuis. Bij deze soort is de staart grotendeels vrij en steekt uit de vlieghuid.

Wat als je een vleermuis ziet? ›

Zorg ervoor dat u de vleermuis niet met blote handen oppakt. Zit er een levende vleermuis in huis, open een raam en doe het licht uit zodat de vleermuis naar buiten kan vliegen. Zet een doosje of iets dergelijks over de vleermuis heen, als de vleermuis in huis op de grond ligt en u hem naar buiten wilt brengen.

Kan een vleermuis goed zien? ›

Vleermuizen hebben ogen waarmee ze in het schemerdonker heel goed kunnen zien. Maar om in het donker voedsel te kunnen vinden, maken de meeste vleermuizen gebruik van hun stem en oren (sonar of echolocatie).

Kan een vleermuis je bijten? ›

Vleermuizen bijten niet tenzij ze zich bedreigd voelen bijvoorbeeld wanneer mensen hem proberen op te pakken. Vleermuizen veroorzaken veel overlast. Deze dieren maken nauwelijks geluid en hebben een zeer droge ontlasting waardoor ze niet stinken.

Wat is er speciaal aan een vleermuis? ›

Vleermuizen zijn echte insecteneters die hun prooien met hun scherpe tandjes oppeuzelen. Grootoorvleermuizen eten bijvoorbeeld veel nachtvlinders, maar ook kevers en spinnen. En ze eten veel. Om te overleven moet een vleermuis een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten.

Heeft een vleermuis een duim? ›

Vleermuizen zijn niet gebouwd om te lopen, dat gaat erg onhandig. Wel kunnen ze goed klimmen met (de nagels aan) hun duimen. Vleermuizen hangen meestal met hun kop omlaag aan hun achterpoten. Door het lichaamsgewicht worden pezen in deze klauwtjes gespannen, zodat ze in hun slaap niet naar beneden vallen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6444

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.