Regelmatig wandelen we in de bossen en over de heide in het Gooi. Met het prachtige winterse landschap willen we genieten van de fraaie landgoederen, de heuvelachtige stukken bos, zandverstuivingen en heidevelden. En tussendoor ons vergapen aan de statige villa’s. Deze wandeling in het Gooi is daarom een absolute aanrader. In alle seizoenen is het hier mooi. Als de heide in bloei staat bijvoorbeeld. Maar ook bij een dik pak sneeuw!
Spoorzoeken
Het belooft een prachtige winterse dag te worden. Daarom gaan we vroeg op pad. En hoewel de zon schijnt, is het nog erg koud. We verstoppen ons in onze dikke jas en trekken de muts ver over ons hoofd. De warme skihandschoenen zijn geen overbodige luxe. Komen ze in dit bijzondere jaar toch nog van pas.
Het bijzondere aan deze wandeling is dat we veel verschillende kleine natuurgebieden en landgoederen doorkruisen. Zo beginnen we in het IJzeren Veld. De route gaat door kleine slingerende bospaadjes. Hier hebben de afgelopen dagen nog niet veel mensen gelopen. Daarom is het, ondanks de goede routebeschrijving, lastig de weg vinden. Gelukkig biedt de gps-track dan uitkomst. Daarvoor moeten wel af en toe de handschoenen uit. En dan merken we dat het echt bitterkoud is. Gelukkig komen we daarna bij makkelijker te vinden paden.
De Beek bij onze wandeling in het Gooi
Al snel dient het volgende landgoed zich aan. We lopen door “De Beek”. Hier vallen de vele waterpartijen ons gelijk op. Het lijken wel grote slotgrachten. Ze liggen een stuk lager dan de paden waarop we lopen. Op al die waterpartijen zien we geen schaatsers. Toch lijkt het dat je hier aardig wat grote rondjes zou kunnen afleggen. We zien alleen ouders met kinderen. Gillend van pret glijden ze op hun slee naar beneden.
Dat die sloten zo diep liggen, heeft te maken met de zandwinning. In de 18e eeuw haalde men hier het zand vandaan voor de woningbouw in Amsterdam. Ook diende het zand als grondstof voor de steenfabriek die in Naarden stond. Om het zand af te voeren, legde men een lusvormige waterweg aan.
Landgoed Oud Bussem
Verderop lopen we door een statige toegangspoort landgoed Oud Bussem op. Lang geleden was dit samen met De Beek onderdeel van het grote Bosch van Bredius. Hij was eigenaar van de kruitfabriek in Muiden en bewoner van het fraaie landhuis op het terrein.
Het landhuis heeft trouwens veel bijzondere bewoners gekend. Zo woonde er ooit een walvisvaarder. Later was het eigendom van een rijke NSB’er. Hij ontving zelfs rijksmaarschalk Göring voor een logeerpartij. Nu is het al jaren het hoofdkantoor van een softwarebedrijf. Wat een contrast: moderne digitale technologie ontwikkelen in een eeuwenoud huis met een bijzondere historie.
Paarden op het ijs
We lopen verder richting Valkeveen. Vroeger was dit voor ons met de kinderen een leuk uitje naar het prachtig gelegen speelpark Oud-Valkeveen. Nu lopen we langs een grote vaart. Hier zien we wel veel schaatsers. Ze hebben een mooie baan midden in de prachtige natuur. Het lijkt er zelfs op dat de paarden die er grazen hun ijzers hebben ondergebonden. Maar het is gezichtsbedrog. Ze staan net aan de rand van het ijs en kijken verbaasd naar de rondschaatsende meute.
We gaan nu een heuse dijk op en lopen parallel aan de schaatsbaan. Dit is de Oostdijk. Het is de waterkering tussen Amsterdam en Huizen. Ooit was het een echte zeedijk, toen de Zuiderzee nog bestond. Nu beschermt de dijk de lager gelegen zanderijen tegen overstromingen. Bovenop de dijk hebben we een prachtig uitzicht op de schaatspret. Iedereen is met dit winterse weer in opperbeste stemming. Even vergeet men alle zorgen rondom corona.
Nog meer landgoederen bij onze wandeling in het Gooi
Het houdt niet op met de landgoederen bij deze wandeltocht. Niet alleen nu wonen er veel rijken in het Gooi, eeuwen geleden waren er blijkbaar ook genoeg. Vaak rijke handelaren uit Amsterdam die een zomerverblijf lieten bouwen. Wij kunnen er nu gelukkig nog van genieten. Zo lopen we een stuk over het landgoed ’t Graeveveldt. Hier woonde vroeger een Burgemeester van Amsterdam. We slingeren langs veel rododendrons. Als die rond mei in bloei staan, wordt deze wandeling net zo mooi als nu in de winter.
Even verderop lopen we op landgoed Oud Naarden. In de verte zien we het Gooimeer al liggen. Als we via de trappen de Eukenberg beklimmen, is het uitzicht nog mooier. Hier bij het water zien we meer van dit soort heuvels. Het blijken kunstmatig aangelegde herkenningspunten te zijn. Boven stookte men een groot vuur. Zo maakte men in de middeleeuwen een vuurbaken voor de schippers op de Zuiderzee.
Limitische heide
De afwisseling is groot bij deze wandeling in het Gooi. We verlaten de bossen en komen in een gebied waarin we meer kleine akkertjes zien. Tussen de wallen van die landbouwgronden zien we veel hakhout. Vroeger was er een levendige handel in dat hakhout. De boeren verkochten het aan de leerlooierijen en visrokerijen in Huizen.
We betreden de Limitische heide. Het is een heel open gebied met veel zandverstuivingen. Van het zand zien we weinig. Wel des te meer sneeuw. Het blijkt een populair wandelgebied te zijn voor de Huizenaren. Midden op de hei staat op een heuveltje een bankje. Een ideale plek om van het uitzicht te genieten. Met het winterzonnetje recht in ons gezicht nemen we de fraaie omgeving in ons op.
Een helpende hand
Als we door de bossen zuidwaarts lopen, zien we nog meer van dit soort heuvels. Enkele daarvan hebben we “beklommen” bij de prachtige zes bergenroute vanuit Huizen. Nu moeten we er nog eentje op, de Sijsjesberg. Maar die is door de jeugd in gebruik als sleepiste. Van alle kanten glijden ze in volle vaart naar beneden. Daarmee is de heuvel spiegelglad geworden. Ik heb moeite om naar boven te lopen. Bij iedere stap glijd ik net zo hard terug.
Een puber biedt hulp. Hij geeft aan waar ik het beste kan lopen. Even later rijkt hij me zelfs een helpende hand aan. Zo kom ik toch zonder glijpartijen boven. Wie zei dat de jeugd geen respect meer heeft voor oudere jongeren? Deze sleefanaat bewijst in ieder geval uit het goede hout gesneden te zijn.
Het einde van onze wandeling in het Gooi
Het is nog niet gedaan met de prachtige natuurgebieden. Als slotstuk van onze wandeling lopen we de Tafelbergheide op. De Tafelberg is met 37 meter zelfs een van de hoogste punten van de provincie. Dit heidegebied kent veel hoogteverschillen. De “pieken” zijn natuurlijk ontstaan, in een van de laatste ijstijden. De dalen niet. Vroeger haalden de boeren klei uit de grond. Die gebruikten ze om de vloeren van hun boerderijen te verstevigen. Zo ontstonden de vele “leemkuilen” op de Tafelbergheide.
Wij lopen daarom nu over een prachtige glooiende heide weer terug naar de parkeerplaats. We hebben een fantastische winterwandeling gemaakt over veel fraaie landgoederen in het Gooi. De afwisseling bij deze wandeltocht is groot, met bos, heide, heuvels en statige landhuizen. In de winter geweldig om te maken. Maar ook als de rododendrons in bloei staan. Of de heide paars is gekleurd. Kortom: in alle seizoenen de moeite waard!
Wandeling in het Gooi: alle praktische informatie
Met deze praktische tips kent de wandeling in het Gooi vanuit Crailo voor jou geen geheimen meer:
Route-informatie wandeling in het Gooi
- De wandeling in het Gooi vanuit Crailo is een rondwandeling van 15 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
- De wandeling gaat bijna volledig over prachtige onverharde paden in de bossen en over de heide. Wel steek je af en toe een klein stukje over een verharde weg. Maar bijna de hele wandeling struin je in de natuur.
Bereikbaarheid en parkeren
- De wandeling in het Gooi vanuit Crailo start bij het parkeerterrein Tafelbergheide van het Goois Natuurreservaat. Die parkeerplaats ligt linksachter van het restaurant De Goede Gooier.
- Als je met het openbaar vervoer wilt komen, moet je de wandeling op een ander punt starten. Vanuit treinstation Naarden/Bussum kun je bus 100 of 101 nemen. Uitstappen bij halte Flevolaan. Iets verder doorlopen en links vind je het Heidelaantje, hier ga je in. In de routebeschrijving ga je dan verder vanaf punt 4.
Horeca op de wandeling in het Gooi
- Bij het begin- en startpunt van deze wandeltocht ligt restaurant De Goede Gooier. In coronatijd is het beperkt mogelijk om koffie te kopen (vanaf 12 uur, zondags vanaf 11 uur).
- Op ongeveer driekwart van de route ligt het theehuis Bos en Hei. Je komt er niet direct langs, maar ziet het bord wel staan. Er is alleen een take-away-service mogelijk in coronatijd.
Wil je de wandeling in het Gooi vanuit Crailo samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.